Den højproduktive so

Den højproduktive so - SEGES Projektsitet

Danske soholdere har gennem avlsfremgang fået en højproduktiv so med store kuldstørrelser. Det øger kravene til soen for at tilgodese både pattegrisenes og egne behov. Soen skal være klar til faring, da faringsprocessen grundet kuldstørrelserne er lang og energikrævende. Temperatur og miljø er kritisk for pattegrises overlevelse. I diegivningsperioden er det vigtigt, at soen kan passe så mange grise selv, og kvaliteten af mælk er derfor vigtig. Der er behov for at undersøge, hvordan både mælkeydelsen og fedtindholdet kan optimeres. Ved fravænning er det vigtigt, at det er en stærk og robust gris, der sendes videre ind i klimastalden, hvorfor der skal arbejdes med tiltag, der kan øge fravænningsvægten fx mælkekopper. Formålet er at finde løsninger inden for områderne management, fodring, velfærd og staldsystemer til gavn for søer og pattegrise.

Bragt i Fagmagasinet Svin, marts 2019
SVIN, specialudgave, september 2018
Magasinet SVIN, august 2018
Magasinet SVIN, august 2018
Lige efter kuldudjævning er der i gennemsnit én pattegris, som ikke dier ved hver diegivning. Det kan føre til, at nogle kirtler tørrer ud, så der vil mangle en funktionel mælkekirtel, når alle grise senere i dieperioden dier samtidig.
Tildeling af drægtighedsfoder med 103 gram fordøjeligt protein og 5,8 gram fordøjeligt lysin samt ekstra fibre påvirkede ikke grisenes fødselsvægt eller overlevelse i en veldrevet besætning med god huldstyring.
Bragt i Fagmagasinet Svin, februar 2019
Soseminar 2018
Fagligt Nyt 2018
Fagligt Nyt 2018
Fagligt Nyt 2018
Soseminar 2018
Artikel bragt i Fagmagasinet Svin, marts 2019

© 2021 - SEGES Projektsitet